Nooit gedacht dat het jou zou overkomen?
Je hebt geen beugel, geen bril, bent niet dik, niet dun, slist of stottert niet, bent niet de beste of slechtste met gym, hebt geen rood haar, afwijking aan je tenen, flaporen… or what so ever?

Nou, dat dus…
Pesten kan iedereen overkomen.

Pesten zegt namelijk niks over degene die gepest wordt. Pesten zegt alles over degene die pest. Net als wanneer iemand iemand mishandelt of verkracht overkomt pesten je omdat een ander zich niet weet te gedragen.

Of je last hebt van de pesterijen zegt wel iets over degene die gepest wordt. Niet dat het dan jouw schuld is als je er verdrietig van wordt of er door aan jezelf gaat twijfelen. Niet dat je dus maar wat sterker moet zijn ofzo. Nope. Wel dat je je blijkbaar ergens laat raken. En meestal is dat oud zeer.

Eerst dit…

Gepest worden overkwam mij ook en eerlijk gezegd op een moment dat ik er het minst op gerekend had. Toen ik allang volwassen was en in een baan stapte om wat meer inkomenszekerheid te hebben naast mijn werk als zelfstandig gevestigd coach & trainer. Gewoon een beetje leuk werk dat niet al te moeilijk was. Werk dat bij me paste, maar niet teveel van me zou vragen. In een team… gezellig… dacht ik.

Het verhaal doet er niet eens zo toe. Het is mijn verhaal en gaat dus over hoe ik een en ander heb ervaren. Mijn collega’s hebben vast en zeker een ander verhaal. Ook niet interessant. Wat wel interessant is, is dát het gebeurde en dat ik er op reageerde. Ik heb mijn baan er voor opgezegd. Zonder dat ik een andere baan had. Weg inkomenszekerheid. Wel een mooi statement voor mezelf, want waarom zou ik ergens moeten blijven waar ik niet op waarde werd geschat? Maar toch… niet heel erg in mijn voordeel, zeg maar.

Dat dus. Dat nadeel op nadeel voor mezelf. Dat ik gepest werd door anderen en het mezelf ook nog eens een keer moeilijk maakte. Dát is wel belangrijk in dit onderwerp. Want weet je… ? Gepest wordt er overal. Op lagere scholen, sportclubs, binnen buurtverenigingen, vriendenclubs, in relaties én op het werk. ‘Stop pesten nu‘ is een organisatie die hierin verandering probeert te brengen. Dat pesters stoppen met pesten en gepesten niet meer gepest worden.

Daar wordt de wereld mooier van!

Waar de wereld ook mooier van wordt is als iemand die gepest wordt niet ook nog eens zichzelf gaat pesten.

Wat ik daarmee bedoel?
Toen ik gepest werd dacht ik dat het aan mij lag. Dus ging ik er alles aan doen om het de ander naar de zin te maken. Maar ja, als iemand nu eenmaal pest is het nooit genoeg wat de ander doet. Hoeveel je ook van je zakgeld aan je belagers afstaat, hoe vaak je ook een klusje voor je collega opknapt. Achteraf gezien had ik gewoon een keer tegen die K*^collega’s (want dat waren het) moeten zeggen dat ze moesten optiefen. In plaats van dat ging ik steeds harder lopen, beter mijn best doen en nog vriendelijker zijn dan ik al deed en was. En toen dat niks hielp heb ik van de ene op de andere dag mijn baan opgezegd. Daar had ik mooi mezelf ook nog eens mee. Werd ik al gepest, ging ik mezelf ook nog pesten.

Waarom?
Omdat ik niet zo erg in mezelf geloofde.
Omdat ik dacht dat ik het wel niet goed zou doen.
Omdat ik al verschillende ervaringen achter mijn kiezen had die gaten hadden geslagen in mijn zelfwaardering.
Omdat ik al een keer in elkaar geslagen was door een partner.
Omdat ik al een keer misbruikt was door een familielid.
Omdat ik niet goed genoeg geleerd had dat het er toe doet wat ik vind, voel, denk, wil.

Hoe dan?
Toen ik mijn baan had opgezet had ik wel lekker de tijd om na te denken. En dat heeft me onwijs veel opgeleverd. Niet dat ik altijd goed voor mezelf opkom sinds die tijd (ik laat nog steeds wel eens over me lopen). Wel dat ik nu veel eerder voel wat er geraakt wordt áls ik niet voor mezelf opkom. Dat ik veel eerder door heb wat er gebeurt binnen in mezelf. Veel sneller zie waarom ik reageer zoals ik doe. Veel alerter ben op wat iets met hier en nu én wat met toen en daar te maken heeft. Wat dat me oplevert is dat gebeurtenissen niet meer zo met me aan de haal gaan.

Als een vriendje zich nu niet aan de afspraak houdt heb ik er geen last van. Ik constateer dat hij me laat zitten en trek mijn plan. Ik hoef hem niet te overtuigen. Ik hoef hem niet te veranderen. Ik hoef helemaal niks met hem. Ik hoef alleen maar te weten dat ik liever energie steek in iemand die zich wel aan zijn afspraken houdt. Als een collega altijd zit te zeiken tegen me en nooit iets vriendelijks zegt. Dan neem ik dat waar en laat het bij de ander. Ik hoef er niks mee. Alleen maar te zorgen dat ik er geen last van heb. Ik hoef geen vrienden met iedereen te zijn. Ik richt me op mensen met wie het contact wel fijn is.  Dat ik overal iets van mag vinden en denken en dat ik naar mezelf mag luisteren en mag doen wat ik te doen heb. Wat dat ook is.

Wat dat nadenken (en Zen worden) me ook heeft opgeleverd is dat ik mijn eigen werkmethode heb ontwikkeld om mensen te helpen ook te stoppen met zichzelf pesten. In leven, liefde én werk.

Wat ik ontdekte is dat het een kwestie is van jezelf mindsetten met de CUT-methode. Catch wat je raakt (en waar je op reageert door boos te worden of verdrietig of teneergelsagen), Unravel wat daar onder ligt (wat geloof jij over jezelf? welke overtuigingen heb jij?) en Turn jezelf naar waar je verder kunt (deal with wat er feitelijk aan de hand is en laat de emotionele shit waar ie hoort… ). CUT! dus. Aan al die ervaringen die in mijn verleden liggen verander ik niks meer. Wat ik daarvan meeneem in mijn leven nu kan ik wel bijsturen. Ik kan zelf kiezen of ik blijf geloven wat ik ooit heb bedacht over mezelf en ook of ik daar van alles aan ga haken wat me in het leven nu overkomt… of niet.

Stop mindfucking, start to Mind(set) jezelf!
Neem vooral contact met me op als je ook je hands on the wheel wilt houden onder alle omstandigheden. Zeker als je gepest wordt.

XXL♥
Sandra

Vragen? Mail me!

cropped-de-vrije-vrouw-10x15-staand1.jpg

Roept dE VRIJE VROUW in jou?
Check wat je voor haar kunt doen op de website.

Inspiratie opdoen?
– Like de Facebookpagina van dE VRIJE VROUW
– Abonneer je op de maandelijkse NewsFlash
– Abonneer je op het YouTubekanaal

©2018 SandraMEJacobs

Advertenties